fytobell logo

Depressieve gevoelens en angst best natuurlijk aanpakken: HYPERIBELL

Ziekenfonds waarschuwt voor gevaarlijke antidepressiva

Depressieve gevoelens en angst
best natuurlijk aanpakken: HYPERIBELL

We zitten in de donkerste tijd van het jaar, maar wel niet de koudste. De temperatuur bereikt waarden die soms in de zomer niet worden gehaald, terwijl de zon en vooral het licht het laten afweten. Logisch want de dagen zijn het kortst en de nachten het langst. Dat maakt dat veel mensen zich niet in hun sas voelen, slecht slapen en vooral zich landerig en depressief voelen. De seizoenen liggen een beetje overhoop, maar de gevoelens van veel mensen eveneens. Vooral jongeren hebben het lastig tegenwoordig. Daar is natuurlijk niet enkel de afwezigheid van licht verantwoordelijk voor, maar het speelt wel een rol. Het is trouwens een bekend fenomeen in het hoge noorden, in Scandinavische landen waar depressie in de winter haast epidemiologische waarden aanneemt.

Depressieve gedachten en gevoelens lijken ook wel een teken van de tijd te zijn, want deze week werden door de mutualiteiten cijfers gepubliceerd die de wenkbrauwen doen fronsen. Bijna vijfduizend minderjarigen hebben vorig jaar gevaarlijke antidepressiva gekregen. Het ziekenfonds waarschuwde voor bijwerkingen zoals zelfmoordneigingen.

Er zijn jonge kinderen van vijf jaar die blijkbaar al aan de antidepressiva zitten: ruim 130 kinderen die antidepressiva kregen, waren jonger dan vijf jaar. Soms schrijven artsen al te gemakkelijk sterke middelen voor gewoon tegen angst en slapeloosheid. Wat ouders of maatschappij niet geven of kunnen geven, wordt in gevaarlijke middelen gezocht. Nog onrustwekkender is het feit dat dit in stijgende lijn gaat, volgens het rapport van het ziekenfonds: de voorbije twee jaar is het aantal met tien percent gestegen.

Apothekers waarschuwen eveneens voor de trend, want het zijn middelen die je beter niet aan kinderen geeft. Bovendien betwijfelen deskundigen of de middelen in deze gevallen wel nuttig en werkzaam zijn. Hoe jonger het kind, des te groter is ook de kans op nevenwerkingen en die zijn niet min: opstandig gedrag, agressie, zelfmoordgedachten en ook zelfmoordpogingen en zelfmoord. De christelijke mutualiteit riep artsen en verantwoordelijken dan ook op daar erg voorzichtig mee om te gaan en wat meer verantwoordelijk gedrag tijdens het voorschrijven te hanteren.

Dat is des te meer nodig, omdat er ook goede natuurlijke middelen bestaan die niet de gekende bijwerkingen vertonen en toch doeltreffend zijn. Voor jonge kinderen is visolie (Omega-3) al een goed hulpmiddel. Uit onderzoek in Engeland leek het zelfs efficiënt bij kinderen die de typische onrustige syndromen hebben (ADHD) en ook bij gedetineerden leek het gedrag veel rustiger te worden als ze Omega-3 kregen.

Maar tegen depressieve gevoelens, tegen landerigheid, tegen de typische winterblues helpt het plantje dat de zon heeft opgevangen: Sint-Janskruid. Misschien moet je wel een paar weken geduld hebben, maar het is beslist werkzaam en zeker veilig voor kinderen. In de plaats van meteen naar krachtige synthetische middelen te grijpen die niet zonder gevaar zijn, is het goed te weten dat je gebruik kan maken van de gezonde kracht van de natuur: Hyperibell van Fytobell verdrijft wisselende stemmingen en depressieve gevoelens dankzij de Hypericum, Avena, Ballota nigra. Ook angsten en neerslachtigheid verdwijnen. Verkrijgbaar in de apotheek via CNK 1744-325.

Hyperibell en je krijgt zo weer het zonnetje in je gemoed!

Registreer je voor de nieuwsbrief

FacebookSmall283WithInvisibleBorders