fytobell logo

Kou veroorzaakt toch verkoudheid!

Echinabell bestrijdt de virussen

Wat iedereen vermoedde, werd jarenlang ontkend: als het kouder is, zijn de verkoudheden goedkoper. Met andere woorden: je wordt gemakkelijker verkouden bij koud winterweer. Virologen ontkenden de relatie tussen koud weer en verkoudheid. Dat had er zogenaamd niets mee te maken. Wel werd algemeen aanvaard dat een verzwakking van de immuniteit, de lichaamseigen afweer, virussen en bacteriën vrij spel liet waardoor men gemakkelijker verkouden en griep kreeg, ontstekingen aan de luchtwegen enz. Ook slecht verluchte ruimtes, het feit dat in de winter meer vergaderingen plaats vinden, de mensen meer naar theater, voorstellingen in besloten ruimten gaan en bijwonen, de eigen slaapkamer en living niet voldoende “gelucht” worden... is de kans op verkoudheid groter, zo dacht men. Tot vorige week het ei van Columbus werd uitgebroed en een heel andere theorie tevoorschijn kwam: koude en wintertijd hebben wel degelijk invloed op het ontstaan van verkoudheidsziekten. Tot welke conclusie zijn ze nu gekomen: guur weer, wind, koude, veranderde vochtigheid van de lucht, zelfs droge koude vrieslucht ook als het zonnig is, maken dat de bovenste luchtwegen het moeilijker krijgen om virussen de pas af te snijden. Dat zegt viroloog Steven van Gucht van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid.

Hoe komt dat? De kou in de winter maakt dat de doorbloeding van de slijmvliezen in de bovenste luchtwegen minder goed verloopt dan in zomertijd: de luchtvochtigheid is lager, de bescherming valt voor de helft weg vanaf 7 tot 8 graden, door de kou gaan de bloedvaten samentrekken. Het gevolg is dat er minder witte bloedcellen tot bij de neus en de bovenste luchtwegen komen. Dat zijn precies de soldaten van het immuunsysteem. Ze worden als het ware een beetje verlamd door de kou. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat als het vriest, je handen minder gevoelig zijn en je die dus minder goed kan gebruiken om een klus te klaren. Als de leukocyten of witte bloedcellen minder actief zijn, dan kunnen ze ook minder goed de strijd aanbinden tegen virussen en bacteriën.

Viroloog Van Gucht: “Terwijl we vroeger meer aandacht hadden voor de ruimten waarin we vertoeven, het feit dat we meer samenhokken in de winter in lokalen met slechte luchtkwaliteit en het feit dat we met meer mensen dichter op elkaar leven en dus gemakkelijker virussen doorgeven, verleggen we nu de aandacht in de richting van de koude zelf, want er moet een reden zijn waarom we in de zomer veel minder verkouden worden dan in de winter. Het immuunsysteem en de respons op kou moet dus beter onderzocht worden.”

Daarom is het verstandig zijn immuunsysteem te wapenen en de alertheid van de leukocyten of witte bloedlichaampjes te verbeteren. Onderzoek heeft aangetoond dat Echinacea en vitamine C daar bijzonder sterk in zijn.

Eet daarom in wintertijd meer fruit en groenten en maak gebruik van de gezonde kracht van Echinacea. Echinabell van Fytobell is daarom het antwoord van het gezond verstand. Zo heb je meer kans om de winter virusvrij door te komen. Echinabell is in 100 ml druppels bij uw apotheker verkrijgbaar met cnk-bestlcode:2898-963.

Registreer je voor de nieuwsbrief

FacebookSmall283WithInvisibleBorders