Zorg voor voldoende mineralen en drink voldoende water

Heb je ooit nierstenen gehad, of problemen gehad met de nieren? Neen? Dan mag je erg gelukkig zijn, want iemand met een aanval van nierkolieken en nierstenen kruipt op handen en voeten over de grond van de pijn. Naar schatting krijgen meer dan 20.000 mensen in ons land per jaar last met de nieren of nierstenen. Er is zoals bij alles een genetische factor, maar de hoofdoorzaak is de levenswijze. Wie niet genoeg water drinkt, loopt dubbel zoveel risico. Een niersteenpatiënt krijgt het bij het ontslag in het ziekenhuis op het hart gedrukt: minstens acht tot tien glazen water per dag drinken! Dat komt overeen met 2 tot 2,5 liter per dag.

Als je niet genoeg drinkt, zal de urine hogere concentraties stofwisselingsgruis produceren waaruit nierstenen kunnen worden gevormd. Deze steenvormende chemicaliën zijn vooral calcium, oxalaat, uraat, cysteïne, xanthine en fosfaat. Als je voldoende drinkt hebben deze sedimenten niet voldoende tijd om zich neer te zetten en stenen te vormen.

Niet alle drank is gunstig. Zo is het bijvoorbeeld totaal af te raden om frisdranken, soda’s met veel suiker of fructose te consumeren. Door te veel suiker kunnen nierstenen ontstaan omdat er pathologische veranderingen in de nieren kunnen ontstaan. Fructose en suiker kunnen worden gemetaboliseerd tot oxalaat. Een Zuid-Afrikaanse studie geeft aan dat het drinken van veel frisdrank gerelateerd is aan nierstenen. Ook een zittend leven en te weinig beweging kan de ontwikkeling van nierproblemen en nierstenen in de hand werken. Er werden ongeveer 85.000 postmenopauzale vrouwen onderzocht. Zelfs als ze maar een klein beetje beweging hadden, was het risico op nierproblemen al met 31 percent gedaald: drie uur wandelen verdeeld over een hele week, was al voldoende.

Water drinken is goed, behalve als dat gefluorideerd is. In gebieden waar drinkwater wordt gefluorideerd komen dubbel zoveel nierstenen voor. De Harvard University of Public Health voerde een studie uit bij meer dan 45.000 mannen. Mannen die een calciumrijk dieet hadden (veel groenten), hadden één derde lager risico op nierstenen dan die met een laag calcium dieet. Ook een tekort aan magnesium houdt verband met nierstenen. Bijna 80 percent van de bevolking heeft daar een tekort aan. Zelfs als je voldoende calcium hebt, maar te weinig magnesium, dan wordt de calcium giftig. Magnesium zorgt er voor dat er geen gevaarlijke verbinding tussen calcium en oxalaat ontstaat, wat het overgrote deel van de nierstenen uitmaakt. Te veel eiwit (purinerijk vlees) is nadelig. Jichtlijders hebben dan ook een grotere kans om ooit nierstenen te ontwikkelen.

Wat kan je doen: geregeld bewegen, veel groenten eten, frisdrank en suiker mijden, niet te veel vlees eten, veel water drinken en zorgen voor voldoende calcium en magnesium. Daarvoor bestaat een uitstekend natuurlijk middel: Minerabell van Fytobell (in de apotheek met cnk-bestelcode 2954-527) met extra calcium en magnesium plus vitamine D. En om de nieren een steuntje te geven is Cranberry plus (in de apotheek met cnk bestelcode 2595-825) een bijzonder goed middel. Het ontsmet de urinewegen samen met Orthoren (in de apotheek met cnk-bestelcode 2899-946), een uitstekende reiniging van de plaskanalen.

De genoemde preparaten zijn verkijgbaar in de apotheek, met genoemde cnk-bestelcode. Neem deze code mee naar uw apotheker. Het zal hem helpen om de producten sneller terug te vinden.

Bestelt u liever online? Dit kan veilig via www.boverte.com

Bezoek

Prostaatproblemen kun je voorkomen

De meeste mannen krijgen er ooit last van Denk aan Proflabell als natuurlijke hulp Wat borstkanker is voor vrouwen, is prostaatkanker voor mannen. Ze zijn er bang voor, terecht. Iedereen kent wel iemand die last heeft van de prostaat: urineverlies, nadruppelen, ‘s...

‘t Buskruid-lummen

Voor al uw gezonde aankopen  Thee & toebehoren, kruiden, Fytobellproducten, etherische oliën & hydrolaten, verstuivers, boeken, grondstoffen voor kruidenbereidingen en cosmetica, verpakkingen en bereidingsmateriaal...Je vindt het allemaal bij 't Buskruid...

Praktijk Alvoet

Reeds jaren ben ik een professionele voetreflexologe. Vanaf 1996 ben ik intensief bezig met het volgen van diverse opleidingen in binnen- en buitenland. Deze opleidingen zijn een ondersteuning in mijn dagdagelijkse bezig zijn in mijn praktijk. Ik stem de volgende...

Abdijsite van Herkenrode

De abdij van Herkenrode werd gesticht in 1182. Ze werd een van de meest prestigieuze en invloedrijke vrouwenabdijen van het prinsbisdom Luik en de Lage Landen. Na de Franse Revolutie beginnen 200 jaar verval.  In 1998 kocht het Vlaamse Gewest zowat 100 ha van het...